11 Ocak 2019 Cuma

Yiyecekde Markalaşmak-Hangi Amerika’da ?-Yılmaz Parlar

Yiyecekde Markalaşmak-Hangi Amerika’da ?




Türk Akademisyenden Amerika’daki konaklama, yiyecek içecek konusundaki yatırım fırsatları..

Dünya’ya pencere açmak istiyorsan, markalaşmak istiyorsan, her marka uzmanın ortak görüşü Amerika’da iş yerini açmalısın bu şekilde ülke
anlaşmaları sayesinde dünyaya açılma fırsatını yakalarsınız.


Framingham State University öğretim görevlisi Dr. Dr. Ümit Palabıyık Gastronomi konusunda başarı sağlamak, markalaşmak sırlarını verdi.


Önce, Dr. Dr. Ümit Palabıyık’ı tanıyalım;
İstanbul Üniversitesi'nden lisans diploması olan Dr. Dr. Ümit Palabıyık, Kempinski, Four Seasons, Radisson, Omni, Marriott, Sonesta ve Wyndham hotelleri ve restaurant işletmeciliği gibi hem ulusal hemde uluslararası endüstri deneyim kazanmıştır.



Akademik kariyere odaklanan Palabıyık, Stratford, Texas Tech, Framingham Eyalet Üniversitesi, Anne Arundel ve Frederick Community College gibi çeşitli kurumlarda hotel, restaurant ve hotelcilik eğitimciliği yapmıştır.


Öğretim görevliliği sırasında;  barınma, yiyecek ve içecek operasyonları, kurumsallaşma ve fermente yetişkin içecekleri konusunda araştırmacı, olarak  deneyimlerini çoğaltarak hotel ve restaurant açma işinde uzmanlaşmıştır.

Pek çok sertifikalara sahip olan Dr. Ümit Palabıyık
şu anda iyi tanınan bir konukseverlik programı oluşturmak için Framingham State University işletme bölümünde yardımcı doçent olarak çalışmakta ve bir konukseverlik danışmanlığı şirketine sahiptir.


Mutfak teorisi ve sanitasyonu, ileri mutfak teorisi, yemek odası hizmeti, konaklama İşletmelerinin analizi araştırmaların yanı sıra Amerika’da zincir olan restaurantları, etnik mutfakları, başarı sağlayan, sağlamayan restaurant, cafe, içki mekanları gibi çok sayıda araştırma yapmıştır.


Framingham State University, İşletme Fakültesi'nin bir parçası olan Otelcilik ve Turizm İşletmeciliği alanındaki lisans programı gıda, seyahat ve uluslararası turizm endüstrisindeki öğrenciler kariyerleri için yeni olan ağırlama ana dalını açmıştır.
Bölge ağırlama endüstrisindeki iş olanakları açısından çok güçlü bir yer olması, hangi Amerika derken Amerika’da iş yeri açılacak en isabetli bölgeleriden biri.
Amerika’nın Massachusetts Eyaleti Boston Framingham State University işletme fakültesi ağırlama ve turizm yönetimi öğretim görevlisi Dr. Ümit Palabıyık, ve Amerika’da restaurant işleten tecrübeli Hülya Nigar Bozkurt, Kozyatağı Hilton hoteli’nde Gastronomi ile igili “Amerika’da yatırım fırsatları” konulu sunum yaptılar.
Organizasyon komitesi üyesi ve Türk Hukuk Danışmanı Av. Günizi Dizdar’ın moderatörlüğünde gerçekleşen sunumda Dr. Ümit Palabıyık, Chobani yoğurtları ile markalaşan Türk iş adamı Hamdi Ulukaya’nın  Amerika’da zengin işadamları arasında gösterildiğini söyleyerek röportaj video örneklemisiyle cesaret aşıladı.
Video gösterimi sonrasında Amerika’daki Konaklama, Yiyecek içecek konusundaki Yatırımın niçin fırsat olduğunun sebeblerini sıraladı;
-Dünyada üretilen her üç üründen biri Amerika’da tüketiliyor.
-Aile başı aylık gelirin 60 bin dolar.
-200 çeşit mutfağın olduğu Amerika’da hergün dışarda yemek yeme veya hazır yemek almak alışganlığı.


- 74 trilyon dolarlık Dünya üretimin % 24’ünü Amerika üretilir.
- Amerika’da işyeri açıldığında ülke anlaşmaları sayesinde  aynı anda dünyaya açılma fırsatı yakalarsınız.
- Dünya’ya açılan güçlü bir Pazar oluşu.
- Ülke serbest rekabet mevcut ve yatırım yapmaya açık.
- Ayrıca yatırımı devlet destekliyor ..
- Başarıyı müşteri belirliyor.
-Amerika 24 trilyon dolarlık bütçesi içinden yüzde 3 gibi büyük bir rakamla araştırmaya pay ayırmaktadır.
- Yatırımcı için hiçbir engel yoktur.
-Fırsatlar ülkesi olarak sözü edilen Amerika’da dev firmaların  sahipleri göçmenlerdir.



Dr. Ümit Palabıyık, bunun gibi çok maddeleri sıralarken Amerika’da yatırım yapmak isteyenler öncelikle takımını hazırlamalı ve öyle gelmeli şekinde öğütlerine başladı özetle; projenin marka olması gerektiğini, marka olabilmesi içinde, basit, kolay ve kopyalanabilir olmalı, müşteri, maliyet ve kar odaklı projenin kabul edilebilir olmalı olduğunu söyledi.
Üretim ve tükertim olarak Amerika’daki tüketici ne yiyorsa onu satmak zorunda olduğunu hatırlatarak, ülkede yaşayanların taleplerine uyum sağlamak gerektiğini aktardı. Ancak Amerika’da her ürünün alternatifi olduğunu, farklı olmak zorunda olmayı vurguladı.
Vize türleri hakkında bilgilendiren Palabıyık farklı  vizelerden projeye ortak olarak girerek, birkaç rakamsal vize projelere örnek verdikden sonra seçenekleri uygularken beş yıllık planla gitmeli, planı olmadan gitmek isteyenlere göre vizeler bulunduğunu ancak en iyisi Amerika’ya yatırımcı olarak gitmeyi önerdi.




Ancak yatırım için projeye ortak olarak girecekleri uyardı. Yanlış adamla doğru iş yapılamıcağının altını kalın çizdi. Takım hazır plan hazır işe başlıyacağınızı ama ne kadar  başarılı olacağınızı müşteri kararıyla belirleneceğini söyledi.


Katılımcıların katkılarını değerlendiren ve sorularını cevaplandıran Dr. Ümit Palabıyık ve Amerika’da restaurant işleten tecrübeli Hülya Nigar son olarak danışmanlık yapabilecekleri gibi ellerinde fizibilitesi yapılmış projeleri olduğunu söylediler.



Gastronomi ile iştigal eden katılımcılar arasından girişimci iş kadınlarımızdan, Zeytinyağı Tadım Uzmanı ve Zeytindostu İstanbul Temsilcisi Nil Ünsal kalıcı olarak  hijyenden ve  kaliteden ödün vermeden gerçek sızma soğuk sıkım yağı butik  hizmet anlayışı üretdiği “NillaBella” marka zeytinyağının Amerka kapılarını açtı. Girişiminin olumlu olmasına tanık olduk. Yine sanayici iki kızkardeş Ayhan’lardan  Ayşin Ayhan Gebze’deki sanayi başarılarını Ayvalık Cunda adasındaki Anivacunda restauranta taşırken, Amerika kararlıklarıyla Dünyaya yelken açacaklarına inandık.Yine Av. Ayla Durmuş Denisenko eşinin Rus olduğunu gerek bizim coğrayımızda gerekse eski Sovyetler coğrayasında 40 çeşit mantı bildiklerini ve Amerika’da böyle girişimde bulunacaklarını aktardı.
Toplantı katılımcıların toplu hatıra fotoğraf çektirmesiyle sona erdi.

yilmazparlar@yahoo.com

25 Kasım 2018 Pazar

Gastronomi Turizmi Derneği (GTD) ve World Fine Selections-Toskana Lezzetleri-Yılmaz Parlar


Yemek Kültürdür- Şarap Sanattır

Gastronomi Turizmi Derneği (GTD) ve World Fine Selections İtalya işbirliği  "Toskana Lezzetleri Tadım Etkinliği" Gayrettepe Dedeman hotel ev sahipliğinde gerçekleşti

Kubbe Dedeman’da düzenlenen lansmana TÜRSAB Genel Merkez Binası’nda, İtalyan Seyahat Acentaları ve Resort Hotel temsilcileri tarafından “İtalya Lüks Etkinlik Destinasyonu Tanıtım -B2B Workshop” konulu tanıtım etkinliğine gelen lüks segment otellerin direktörleri ve temsilcileri, GTD dernek üyeleri, Turizm basın mensupları katıldılar.


Kültür sanat tarihi şehiri Floransa'ya çok yakın İtalya'nın kalbi. Rönesans yaratıcısı Medici ailesinin ülkesi Mugello vadisi Toskana tarih ve geleneklerle dolu araziye, nefis bir mutfağa sahip. Hakiki tatlar, yüksek kaliteli malzemeler ve mükemmel şaraplar bakımından zengin bir bölge.

Zamanında Floransa ve Toskana bölgelerini yöneten Medici ailesi, Rönesans’a ön ayak olup, belki kendilerinin bile beklemediği şekilde, dünyayı değiştirdi. Rönesans ile birlikte resim, müzik, bilim, mimari ve felsefe çağ atladı. Tabii bir de bahçeler.


Mugello çiftçiler, eşsiz ürünler üreten usta zanaatkârların ülkesidir.Tortelli gibi dünya mutfağına giren enfes lezzet sunan en iyi özgün lezzetleri, kaliteli malzemeleri ve mükemmel  şaraplarıyla. ziyaretçilerine en güzel lezzetleri sanatıyla sunmaktadır.

Büyüleyici bir doğal ortamda kültür, yemek ve kaliteli hizmetler veren Toskana aynı zamanda çiftçiler toprağıdır. Mugello kestane - mezeden tatlıya kadar çeşitleri mevcutdur. Siyah Beyaz Truffle Mugello ekmeği en iyi Toskana  olarak ödüllendirildi.


Etkinlikde, GTD Başkanı Gürkan Boztepe’nin açılış konuşmasında Gastronomi Turizmi Derneği (GTD) koordinasyonu ve World Fine Selections İtalya işbirliği ile geçen yıl ilki gerçekleştirilen ve geleneksel hale gelen "Toskana Lezzetleri Tadım Etkinliği"nin ikincisini düzenlediklerini söyledi.

Boztepe Köklü tarihi geçmişi ile bir lezzet mirası olan Türk mutfak kültürünü dünyaya tanıtmak misyonu ile kurulan Gastronomi Turizmi Derneği (GTD), kültürel ilişkiler kapsamında farklı ülkelerin yörelerine özgü gastronomik zenginlikleri de Türkiye’de tanıtarak iyi niyet ve dostlukların gelişmesine katkıda bulunarak gönüllü lezzet elçiliği yaptığını yineledi



Farklı ülkelerdeki yüksek kaliteli lüks ve en iyi niş ürünleri özenle seçerek tüketicilerin beklenti ve eğilimleri ile buluşturan bir organizasyon olarak tanınan World Fine Selections,  aynı zamanda turizm acentalarından şirketlere özel uluslararası işbirliği fırsatları yarattığı bilgilerini verdi.

GTD Başkan yardımcısı Ömer Kartın, Toscana şaraplarının özelliklerini açıkladı.. Şaraplar ve İtalya’nın özel peynirleri katılımcılara tatdırıldı.

Etkinlikte, Kırklareli bölgesinde Dönmez Çiftliği’ne ait Vino Dessera Bağları’nda üretilen şarapların tanıtımıda yapıldı. Bölgenin zengin peynir çeşitleri, ünlü et ürünleri de yöresel tatlar arasında yer aldı.

Lezzet Dernekleri Federasyonu üyesi ,yazar, eğitmen yemek tutkunu ve bir gezgin olan Zeytinyağı Tadım Uzmanı Nil Ünsal ile Zeytinyağı sektörü hakkında söyleşi gerçekleştirdik.


Ünsali son birkaç yıldır bu işin mutfağından gelmiş eğitimli kişilerin sektöre yeni butik markalarını sokmaları, hem daha kaliteli, hemde  tüketicilere geniş bir alternatif sunması açısından hareketli günler yaşıyor.. diyor:

Genlerinde olan zeytinyağı sevgisi ve tutkusu onu bu konuda, Bir kadın girişimci olarak “Her damlasında sağlık için fayda var” sloganıyla 1,5 yıldır büyük bir özveri ve çaba ile çalışmalarını yürüttüğü markasının  tescillinı alıp, “Nilla Bella” yı butik bir yağ markası olarak görücüye çıkardı. Şimdilik sadece web sitesi üzerinden satışlarını gerçekleştirecek olan  Nil Ünsal sonrasında bunu  corner shoplara döndürmek istiyor.

Güler Osmanlı Mutfağı.Sahibi Ali Güler ile yaptığımız sohbetimizde Osmanlı mutfağının zenginliği ve lezzetini gerekdiği gibi ne Türkiye’de nede Dünyada tanıtamadığımızı vurguladı.  Lezzet Dernekleri Federasyonu Başkanı Vasfi Pakman ‘da aynı kanaatda olduğunu söyledi.

Etkinlik çeşitli hediye çekilişleriyle sana erdi

yilmazparlar@yahoo.com

2018 Skalite Özel Ödülleri-Yılmaz parlar


SKAL VE KALİTE ÖDÜLLERİ

Turizme yüksek düzeyde katkı sağlayan “2018 Skalite Özel Ödülleri”ne layık olan isimler, görkemli törenle, ödüllerini yine başarılı isimler tarafından aldılar.


Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nin (TÜRSAB) katkılarıyla  21’incisi düzenlenen  Dünya turizmin üst düzey yöneticilerin turizm profesyonellerinin oluşturduğu küresel turizmin en eski turizm sivil toplum örgütü olan SKAL bünyesindeki SKAL International İstanbul Kulübü’nün “2018 Skalite Özel Ödülleri” 22 Kasım Perşembe günü İstanbul Lütfi Kırdar Kongre merkezinde (ICEC) gerçekleşti. 


Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) katkıları ile beraber, Altın Sponsor MNG Airlines, Gümüş Sponsorlar Çelebi Aviation, Diversey, Bronz Sponsor Boyut Yayın Grubu, Hizmet Sponsorları İstanbul Lütfi Kırdar (ICEC), Boğaziçi Borsa Lokantaları, Spectrum Gösteri Teknolojileri, Bersay İletişim Grubu, Ida Consulting, Es Müzik, Çizgi Medya olarak yer aldığı ödül gecesine, 


Türkiye Seyahat Acentalar Birliği (TURSAB) Yönetim Kurul Başkanı Firuz Barbaros Bağlıkaya, SKAL Dünya geçmiş dönem Başkanları Hülya Aslantaş ve Salih Çene, SKAL Uluslarası SKAL Dernekleri Türkiye Federasyon Başkanı Faik Alsaç, geçmiş dönem Uluslarası SKAL Dernekleri Türkiye Federasyon Başkanı Deniz Anapa, SKAL İstanbul Kulübü geçen dönem Başkanı Fatma Bahar Birinci, SKAL İstanbul kulübü Başkanı Ata Eremsoy, SKAL İstanbul Kulübü As Başkan Ayşe Önen, yönetim kurul üyeleri, Yusuf Can Arınel, Selma Tatar, Mustafa Yalçın, Meltem Tepeler, SKAL Türkiye Federasyon Yönetim Kurulu üyeleri, SKAL İstanbul Kulübü üyeleri, TUROB Başkanı Timur Bayındır, TUROB Başkan Yardımcısı Muberra Eresin, İstanbul Lütfi Kırdar Kongre merkezi (ICEC) Genel Müdür Handan Boyce  Anadolu Folk Topluluğu Sahibi Göksenin İleri, TÜRSAB Başkan Yardımcısı Bedirhan Bayka, TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyeleri Ali Bilir, İbrahim Halil Kalay, Hüseyin Kurt, Aylin Güneşli, TUMAF Başkanı Yalçın Manav, başda olmak üzere, turizm tüm üst düzey temsilcileri ve turizm dünyasının seçkin isimleri katıldılar.   



Ödül öncesi Network özelliğinde kokteylde Eski SKAL Kulübü Başkanları Türkiye Seyahat Acentalar Birliği (TURSAB) Yönetim Kurul Başkanı Firuz Barbaros Bağlıkaya’yı aralarına alarak aile fotografı çekdirdiler.



Ödül tören öncesinde SKAL Dünya geçmiş dönem Başkanı Salih Çene ve Antalya SKAL Kulübü Uğursal Uğur ile Gerek Antalya Turizmi gerekse 8.RESORT Kongre hakkında sohbetimiz oldu. Bilgiler aldık.



Amerika menşeili Northstar Meetings Group’un önde gelen markalarından biri olan ve toplantı ve etkinlik sektörünün her alanından üst düzey profesyonellere, etkinlik düzenleyici ve karar vericilere ulaşan Meetings & Convention dergisi tarafından 2018 yılında sektörünün en etkili 25 kadını arasında seçilen İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı Genel Müdürü Handan Boyce ile kısa söyleşide bulunuyoruz. 



Ekim ayında yayınlanan Yetenekleri, yaratıcılıkları ve liderlikleri ile fark yaratan, aynı zamanda sektörün geleceğine yön veren yılın kadın liderleri listesinde yer almasıyla  Türkiye toplantı sektörü adına bir ilke imza atmasını söylediğimizde tevazu içinde elinden geleni yapmaya çalıştığını söylüyor.



Ödül alan Sanat yönetimi, Sakıp Sabancı Müzesi Müdürü Dr. Nazan Ölçer ile Sabancı Holding katkılarıyla 1 Nisan 2019 tarihine kadar devam edecek “Rus Avangardı. Sanat ve Tasarımla Geleceği Düşlemek” sergisi, Rus Avangardı’nın izlediği yolu 1900’lerden 1930’ların sonuna kadar takip eden sergi Kazimir Maleviç, Vladimir Tatlin, Vasili Kandinski, Olga Rosanova, Liubov Popova gibi, dönemin belirleyici isimlerinin eserlerini bir araya getiren sergi hakkında sohbet yürütüyoruz.


Yine ödül alan İş Sanat Genel Müdürü Zuhal Üreten ile pek çok alanda özgün projelerle kültürel katkıları devam eden kasımın ilk haftasında Klasik müzikten caza, dünya müziğinden dans gösterilerine, yerli projelerden şiir dinletilerine ve çocuk oyunlarına uzanan pek çok etkinlik yapan İş Sanatın programları hakkında bilgiler aldık.




İlk Skalite ödül alanlardan Anadolu Folk Topluluğu Sahibi Göksenin İleri turizm hizmetine devam diyor. Kasım ayı içinde İsveç Türk gecesine özel program yaptığını açıklıyor.
Kokteyl sonrası akşam yemeği ile birlikde ödül törenine geçildi Neslihan Maltepe'nin sunuculuğunu, KM Events Kurucu Başkanı Meltem Tepeler'in organizasyonunu yaptığı gecede SKAL İstanbul kulübü Başkanı Ata Eremsoy yaptığı konuşmasının büyük bölümünü destek verenlere teşekkür oluşturdu.


Eremsoy, İstanbul turizmine olan destekleriyle ödül alan kurum ve kuruluşların geceye renk kattıklarını söyleyerek teşekkür etdi. Sektörü hak ettiği yere getirmek için verilen desteklerin artarak devam etmesini diledi.


Turizmin ve kalitenin aslında ayrılmaz  bütünlük oluşturduğu gerçeğiyle turizmde kaliteye yapılan katkıyı ödüllendirerek, gelişimini sağlamak amacıyla düzenlenen Skalite Ödüllerinde TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Firuz B. Bağlıkaya’ya derneklerine olan desteklerinden ve turizm sektörünün gelişimine yönelik katkılarından dolayı ödül verildi.


Ödül alan kurum ve kuruluşlar;  T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, AkSanat, Borusan Sanat, Contemporary İstanbul, D.ream – Doğuş Restaurant & Entertainment Management, EMITT İstanbul – Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı, Garanti Sanat, Hürriyet Seyahat, İstanbul Lütfi Kırdar ICEC, ICVB – İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu, İKSV – İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı, İstanbul Modern Müzesi, İş Sanat, Rahmi M. Koç Müzesi, Mikla Restaurant, Muhteşem Yüzyıl Dizisi, Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi, Suna ve İnan Kıraç vakfı - Pera Müzesi ve İstanbul Araştırmalaı Enstitüsü, TAV Havalimanları Holding, Türk Hava Yolları, Zorlu Performans Sanatları Merkezi
Ödül törenini sonrası, Ceren Gündoğdu ve orkestrası sevilen parçaların oluşturduğu repertuar ile mini konser verdi.



Tüm gece devam eden turizm sohbetleri hatıra fotografları ile etkinlik son buldu.

yilmazparlar@yahoo.com

17 Kasım 2018 Cumartesi

KALDER-27. Kalite Kongresi-Yılmaz parlar

27. Kalite Kongresi Ardından

27. Kalite Kongresi Türkiye Kalite Derneği (KalDer) tarafından 13-14 Kasım 2018 tarihlerinde Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

 “Sürdürülebilir Ortak Gelecek” teması ile başlayan zirvede, KalDer Yönetim Kurulu Başkanı Buket Eminoğlu Pilavcı, TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik, EFQM CEO’su Leon Tossaint’in açılış konuşmaları yaptılar.


21. Yüzyılın Ekonomisi, İklimle Kim Oynuyor?, Bilim İnsanı Gibi Düşünmek, Hedefimiz 16 Artı 1, Enerjide Neredeyiz?, Şehrinizi Nasıl Alırsınız?, Geleceğe Taşıyan Teknoloji, Gençler Yapmış, Eğitimin Değişen Yüzü, Yönetim Kadının Hakkıdır, KOBİ’lerde Yönetim Kalitesi ve Kurumsallaşma, Doğanın Geleceği gibi konular işlendi.



Ulusal Kalite Hareketi’ni (UKH) başlatan, Avrupa Kalite Yönetimi Vakfı’nın (EFQM) Ulusal İşbirliği Ortağı, Amerika Kalite Derneği (ASQ) ile işbirliği yapan ve aynı zamanda Orta Doğu Kalite Organizasyonu’nun (MEQA) Kurucu Üyesi olan KalDer’in 27. kalite zirvesinde takip edebildiğimiz oturumlardan Dünya Gazetesi Genel yayın yönetmeni Hakan Gündal’ın moderatörlüğünde; Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı  iklim değişiklerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bülent Eczacıbaşı  "Sorumluluk hepimiz, devletlerin, liderlerin, kamu kurumlarını, özel kuruluşların, bireylerin... Bu sorunlar artık iş birliğiyle çözülebilir. Bizler neler yapabiliriz konusuna bakmamız gerekiyor artık. Siyasi otoriteleri hayata geçirmek için onları nasıl cesaretlendirebiliriz.100 yıl sonraki insanlar daha gelişmiş teknolojiyle bu sorunu  halleder gibi düşüncelerle ileride yaşanabilecek muhtemel oumsuzluklar göz ardı ediliyor.”dedi


SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi Direktörü Değer Saygın’ın  “Enerjide Neredeyiz?" oturumunun moderatörlüğünü üstlendiği panelist konuşmacı Enerjisa Enerji AŞ Yöneticisi Ziya Erdem, "Enerji sektöründeki birtakım sıkışıklıkları aşmak için en önemli yol pazarın serbestleşmesinden geçiyor. Serbestleşme oluşmadığında rekabet de oluşamıyor ve bu sebeple sektörde dönmesi gereken çark dönmüyor." dedi.

Ayrıca Ziya Erdem, “Özel sektör enerjide yaklaşık yüzbeş milyar dolarlık yatırım gerçekleştirdi. Elli üç milyar dolarlık bir borç yükü var” açıklamalarında bulundu.
Limak Enerji Grubu Yöneticisi Birol Ergüven “Türkiye güneş enerjisi başta olmak üzere yenilenebilir enerjide önemli mesafe aldı.”ifadesinde bulundu.

Birol Ergüven “Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması'ndaki (YEKDEM) rakamlara ihtiyaç yok çünkü YEKDEM'deki fiyatlardan çok düşük seviyede bu yatırımlar yapılıyor. O yüzden YEKDEM gerekli değil. Yenilenebilir Enerji Kaynakları (YEKA) yenilenebilir enerjide standart haline geliyor. Buradaki yarışma mantığı doğru çünkü kim daha az para istiyorsa yatırımı o yapıyor. Hassas konu ise ekipman üretimindeki yerlilik oranı. Dünyanın bu kadar globalleştiği bir ortamda 'biz yapalım' diyebiliriz” yaptıklarımızın ne kadar yaşayacağını iyice ölçmek lazım, çok teknik bir konu olduğunu vurguladı.


Zorlu Enerji Yatırımlar, İşletme ve Bakımdan Sorumlu Genel Müdür Ali Kındap  "Türkiye'de yüz adet biyokütle ve çöp gazı santrali bulunuyor. Bu santrallerin kapasitesi altıyüzyirmi megavat seviyesinde. Atık konusunda, atıkların kaynağından bertarafına kadar tek bir otorite tarafından yönetilmesi gerekiyor. Büyükşehirler ciddi atık üretiyor. Daha küçük şehirler için de bölgesel atık merkezleri kurulabilir. Atıklar özellikle doğuda ısıtma ve elektrik amaçlı, batıda ise soğutma amaçlı değerlendirilebilir ama bunun öncelikle mevzuatsal olarak düzenlenmesi ve tek bir otorite üzerinden yönlendirilmesinin çok önemli” olduğunu söyledi.

KAGİDER kurucu üyesi Nur Ger’in yönettiği  “Yönetim Kadının Hakkıdır” panelde KAGİDER Başkanı Sanem Oktar, 15 yaş ve üzeri toplam nüfus 60 milyon 223 bin. Bu nüfusun 30 milyon 399 bini kadınlar ve 29 milyon 824 bini de erkeklerden oluştuğunu, İşgücü olarak nitelendirilen nüfusun 31 milyon 790 bin sayının 10 milyon 287 binini kadınlar ve 21 milyon 503 binini erkekler oluşturduğunu, İstihdam edilen nüfus içerisinde toplam 8 milyon 904 bin kadın ve 19 milyon 612 bin erkek var olduğunu, sayıları oransal olarak değerlendirilginde, büyük bir eşitsizlik göze çarptığını, 15 yaşın üzerindeki toplam nüfus içerisinde istihdam oranı erkeklerde % 65,8 olmasına rağmen kadınlarda oran %29,3 seviyesinde kaldığını dile getirdi.


Oranları OECD ülkelerdeki miktarlara ve Kadın işçilerinin hak temelli toplumdaki yeri siyasetten ekonomiye bir çok alanda cinsiyet eşitsizliği hüküm sürdüğüne dikkat çekdi.
Kadının istihdamın doğum ve evlilikle kırılgan noktası olduğunu ve devlet politakasının buna çare bulmasını vurguladı.
Borusan Holding Kurumsal İletişim Direktörü Şule Yücebıyık kendi firmasında kadın istihdamında ve çalışma şartlarında  örnek uygulamaları anlatdı.
21. Yüzyılın Ekonomisi Panelde konuşan QNB Finansbank Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Aras, 1997'de Japonya'da ve 10 yıl sonra ABD'de yaşanan mortgage krizlerine değindi. Bundan sonraki kriz  Çin'den mi gelecek? diye düşünülmeye başlandığını, bankacılıkta 1980'den bu yana yaşanan büyük değişimi, bankaların üç ana görevi fonların, mevduat toplamanın, bu fonları dağıtmanın kredi vermenin, parayı bir noktadan başka noktaya transfer etmenin yapılış şekillerinin teknolojiyle değiştiğini söyledi.

Bilim İnsanı Gibi Düşünmek panelde zeytin çekirdeğinden ve çeşitli biyoatıklardan biyoplastik madde üreten biolive firma sahibi mucit girişimci iş kadını Duygu Yılmaz’ın buluşu ilgiyle izlendi.
Aktör Halit Ergenç, finalde  Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri, Küresel Hedefler, yoksulluğu ortadan kaldırmak, gezegenimizi korumak ve tüm insanların barış ve refah içinde yaşamasını sağlamak gibi evrensel eylem çağrısısını anlatarak tişortları üzerinde bir hedefin yazıldığını 17 küçük minik kalpli çocukları sahneye aldı. Kendilerinden hedefin anlamını anlatmasını istedi. KalDer Yönetim Kurulu Başkanı Buket Eminoğlu Pilavcı çocukları teker teker öperek tebrik etdi.

yilmazparlar@yahoo.com

29 Ekim 2018 Pazartesi

Hedef Bir Milyon Çinli Turist-Yılmaz Parlar


HEDEF BİR MİLYON ÇİNLİ TURİST

2019 Çin’de Türk yılı ilan edilmesiyle birlikde tüm gözler Çin’den gelebilecek öngürülü hedef turist sayısı bir milyona çevrildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), Ortadoğu Turizm ve Seyahat Acentaları Birliği (OTSAD), Peter Pan Travel iş birliğiyle, Çin'den Türkiye'ye 1 milyon turist getirilmesi projesi kapsamında 26 Ekim 2018 Cuma günü Sait Halim Paşa yalısında  basın toplantısı düzenlendi.


Basın Toplantısına, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Çoşkun Yılmaz, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Uluslararası İlişkiler ve Dış Ticaret Komisyonu Başkanı Zeki Güvercin, OTSAD Yönetim KuruluBaşkanı Hüseyin Kırk, Çin Tüekiye iş adamları derneği başkanı,  Çinli turizm sektörü temsilcisleri katıldılar.


İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Çoşkun Yılmaz, “Türkiye ve Çin arasındaki başta ticaret ve teknoloji olmak üzere birçok alanda ilişkiler hızla ilerlemektedir.
Artan ilişkilerin turistik seyahatlerle desteklenmesi her iki devletin ve toplumun karşılıklı kazanımı olacaktır. Türkiye'nin sahip olduğu turistik değerler açısından dünyadaki birçok ülkenin önünde yer almaktadır. Türkiye ve Çin, dünyanın en eski medeniyetleri arasındadır. Son yıllarda Türkiye ve Çin arasındaki başta ticaret ve teknoloji olmak üzere birçok alandaki ilişkiler hızla ilerliyor. Artan ilişkilerin turistik seyahatlerle desteklenmesi, her iki devletin ve toplumun karşılıklı kazanımı olacaktır. İstanbul, kongre turizmi, mutfak kültürü, mimari eserler gibi birçok alana ilişkin farklı medeniyetlere ait değerleri sunar." Dedi.


Çin Temsilcisi “Çinlilerin beslenme alışkanlıkları farklı. Çin yemeklerinin yapıldığı restoran sayısı artmalıdır. İstanbul sonrası bir çok destinasyonlara daha uğrıyacağız. Ayrıca Hava yolu direk uşuşlar olmalı”şeklinde ön planda olması gerekenleri sıraladı.
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Uluslararası İlişkiler ve Dış Ticaret Komisyonu Başkanı Zeki Güvercin “Çin Türkiye için çok önemli bir yere sahip.  İki ülke değişen dünya dengelerinde önemli iş birlikleri yaptı.  Bu yıl Türkiye'de turizmde ve yatak doluluk oranında artış yaşandı. Bu yıl turist sayımız ciddi rakamlara ulaştı. Hedefimiz 50-60 milyon turist. Çin de bizim açımızdan çok önemli bir ülke. Çinlilerin hem gezmek hem ticaret yapmak için Türkiye'ye gelmesini önemsiyoruz. Umarım turizm alanında Çinli misafir sayımız hızla artar." Açıklamalarında bulundu.


OTSAD Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kırk “Çin'den nüfusuna oranla Türkiye'ye çok az turist geliyor. Getirdiğimiz ülkeler Katar, Dubai nufuslarına oranla Çin’den çok sayıda turist gelemekde. Çin'den gelen turist sayısını gelecek yıl artıracağına inanıyorum. Türkiye  sağlık ve kongre turizmi alanında son dönemde çok ilerledi. 2019'da 1 milyon Çinli turisti ağırlamayı hedeflemekteyiz. THY başta olmak üzere diğer havayollarının Çin'e sefer sayılarını artırmalarını talep ettik. 
Hüseyin Kırk kendisine verilen hatıra çin porselen tabağı alırken, şartlı olarak kabul etdi. “1 Milyon Çin Turist getireceğinize söz veriyormusunuz.” şeklinde Çin Seyahat acenta sahibinden söz aldı.
yilmazparlar@yahoo.com

21 Ekim 2018 Pazar

interfresh fuar-göze çarpan standlar-Yılmaz Parlar haberi

Göze Çarpan Standlar

Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in hazır bulunduğu 17-20 Ekim 2018 tarihleri arasında, ANFAŞ Expo Center’de, Birincisi gerçekleşen, INTERFRESH Yaş Sebze Meyve, Depolama, Ambalaj ve Lojistik Fuarı Uğur Fora’nın Yönetici ortağı ve Murat Özer’in Genel Müdür olduğu ANTEXPO Fuarcılık Hizmetleri LTD. ŞTİ. Tarafından düzenlendi.



Başarılı Fuar Organizasyonunda, mevcut pazar paylarını artırmak, uluslararası alıcılara etkin bir şekilde tanıtmak, güçlü bağlantılar kurmak amaçlı fuar katılımcılardan, yerli ve yabancı farklı ülkelerden, binden fazla ürün markalardan gözümüze çarpan standlardan biri BAİB Batı Akdeniz İhracatcılar Birliği standı oldu.



BAİB Batı Akdeniz İhracatcılar Birliği standında,  BAİB Batı Akdeniz İhracatcılar Birliği Yönetim Kurul Başkanı Hakkı Ergin Civan, ANSİAD Antalya Sanayiciler ve İşadamları Derneği Yönetim Kurul Başkanı, M.Sadi Kan, Antalya Bilim Fakültesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, ANFAŞ Genel Müdürü Hüseyin Özdamar birlikde INTERFRESH fuar ve ANFAŞ Food Product fuar hakkında konuşur bulduk.

Ortak olarak Marka yaratmada bu tür ihtisas fuarlara ihtiyaç olduğunu dile getirdiler özetle Yerli yabancı çok fikirli ortam yaratmak dünya pazarındaki yerimizi daha da sağlamlaştırarak ve mevcut pazar paylarındaki payımızı artırmak, paydaş kurumların ve kişilerin katkı, destek ve girişimleri sonucunda, yeniliklere paralel olarak geliştirilen, üreticilerin mal ve mamullerini müşterileriyle buluşturma mekânlarında düzenlenen organizasyonlarla, gıda, tarım, değerlerimizin dışarıya açılması farklı bir kimlikle anılmasına, ürünlerini uluslararası alıcılara etkin bir şekilde tanıtmak, güçlü dağıtım ağlarının temsilcileri ile tanışma ve sağlıklı bağlantılar kurmak, pazarı yerinde görmek yoluyla etkili satış stratejileri belirleyebilmek ve önemli firmaların yöneticileri ve satın almacıları ile doğrudan temasa geçmek bakımında önemini vurguladılar



Üretimde Tohumun önemini ve Tohumla ilgili şehir efsanesinin olduğu günümüzde Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) standını ziyaret ederek bilgi istedik.

Başkanlığını Kamil Yılmaz’ın yaptığı, TÜRKTOB standında  “Ülkemizde GDO’lu tohum üretimi yoktur, ithalatı da yasaktır, bu konu Biyogüvenlik Yasası kapsamında çok sıkı denetim altındadır.”  Dediler.
Bakanlığın aldığı karar doğrultusunda 2018 yılından itibaren tüm tohumlukların sertifikalı olması ile Milli Tarım Projesi’nin varlığını söyleyerek projeyi açıkladılar. “Birliklerin ve üyelerin kurumsal kapasitelerinin arttırılması, Kaliteli ve yeterli sertifikalı tohumluk üretiminin sağlanması, Ar-Ge alt yapısının geliştirilmesi, Markalaşmaya önem verilmesi, İhracat imkanlarının geliştirilmesi Rekabetçiliğin artırılması, Kayıt dışılığın önlenerek haksız rekabetin önlenmesi, Bütün bunların yapılabilmesi için ihtiyaç duyulan gerekli yasal düzenlemelerin gerçekleştirilmesi. Projenin ana omurgasını teşkil eden maddelerdir. “açıklamalarında bulundular.



 Hibrit tohumları sorduk.  “Hibrit tohumların sağlığa zararlı olduğunu net bir şekilde ispatlayan bilimsel bir kanıt yoktur. Çünkü hibrit tohum üretimi doğal bir yöntemdir. Hele GDO ve GDO teknolojileri ile uzaktan yakından ilgisi yoktur.”  Bilgilerini aldık.

Dünya nüfusu hızla artarken insanları besleyecek topraklar azalıyor. Toprağın tüm dünyada çeşitli sosyal, ekolojik, kültürel, iktisadi etkileri Toprağı verimli kılmakdan geçiyor. Bu da doğru sulamayla ilgili Standımız BASUSAD oluyor.



BASUSAD Modern sulamanın Ülke ekonomisine katkısı bilgilerini veriyor. “Sektörün en büyük problem olan KDV ve merdiven altı üretim. Gün geçtikçe sağlıksız, kontrolsüz plastik atıklar kullanılarak üretilen özellikle yuvarlak sulama boruları ve yağmurlama boruları, insan sağlığını ve tarımı tehdit etmektedir. Piyasada faturasız, KDV’siz satışı yapılan bu ürünler sektöre büyük zarar vermekte, devletede vergi kaybına sebeb olmaktadır. BASUSAD bu konuda yetkililere destek verebilir ve bu tehlikeli gidiş durdurulabilir.”



THY Kargo Tüm ihraç ürünleri % 50 indirimli taşıma müjdesini Antalya Valisi Münir Karaloğlu açılış konuşmasında söylemişti. Bir kerede Kargo şefi Murat Yaşar Yıldız’dan duyduk.

NarSeb ve Mira Fresh ilginç ürünlerini sergilerken oldukça ilgi gördüler. Mersin Büyük Şehir Belediyesi  ve Çukurova Kalkınma Ajansı yine ziyaretci akınına uğradı.



DSV Deniz Hava Kara Taşımacılığı yoğun ilgi gören lojistik standların başında geliyordu.

16-19 Ekim 2019 tarihinde ikincisi gerçekleşecek fuarda fuar katılımcıları kendi yerlerini şimdiden kiralıyacaklarını söylediler.



yilmazparlar@yahoo.com