6 Haziran 2020 Cumartesi

EGD -Perder-Güvenilir Gıda Platformu-Yılmaz parlar

Pandemide Rekor Kolanyanın

Ekonomi Gazetecileri Derneği ve Güvenilir Ürün Platformu Başkanı Celal Toprak moderatörlüğünde gerçekleşen online buluşmada İstanbul Perder Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Güzeldere “ Tüketici satınalma alışkanlıklarında önemli değişimler var. Özellikle Mart -Nisan arasında evde yemek yapma oranında % 80’e yakın bir artış var. Ayrıca toplam sepet içinde % 40 a yakın gıda, temel ihtiyaç ve temizlik malzemesi alımında artış oldu. Temel gıda ürünlerinde % 50, kişisel bakım ve ev temizlik ürünlerinin satın alınmasında % 40 artış oldu. Kişisel bakım ürünleri içinde ise % 860 artış ile rekor kolonyanın.  Ayrıca mayada  % 430, makarnada %53 lük bir artış oldu.”dedi

Fahiş Fiyatları Engellediler Rafları Boş Bırakmadılar


Pandemi sürecinin başlaması ile tüketim ve satınalma alışkanlıklarındaki değişimler, gözlerin perakende sektörüne çevrilmesine neden oldu.
Güvenilir Ürün Platformu katkılarıyla düzenlenen ‘Perakende Sohbetleri’ toplantısında ekonomi basını  ile bir araya gelen İstanbul  Perder Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Güzeldere perakende sektörünün güncel durumu ile ilgili soruları yanıtladı.
Ekonomi Gazetecileri Derneği ve Güvenilir Ürün Platformu Başkanı Celal Toprak moderatörlüğünde gerçekleşen online buluşmada İstanbul Perder Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Güzeldere şunları söyledi.

Perakende Sektörünün Stokları Tam



Pandemi sürecinin başlaması ile özellikle makarna ve kolonya gibi ürünlerin aşırı talebi nedeni birkaç gün piyasada fahiş fiyatlarla karşılaşıldı ancak PERDER olarak çok hızlı davranarak kamuoyuna gerekli bilgilendirmeyi yaptık, fırsatçılara mahal vermeyeceğimizi, stoklarımızın yeterli olduğunu ve paniğe gerek olmadığını ifade ettik.  Bunu da kendimize görev edindik ve süreç boyunca da bu görevimizi doğru bir şekilde yönettik. Ürün tedariğinde de tüm üretici firmalarla istişare de bulunarak vatandaşlarımızın temel ihtiyaçlarını karşılaması için çok özverili bir şekilde çalıştık.


Dünya Sağlık Örgütü Eylül-Ekim ayı gibi iki dalga olabileceğinden bahsediyor bizim pandemi sürecinin en başından itibaren hiçbir zaman stok problemimiz olmadı hiçbir şekilde tüketiciyi mağdur etmedik ve ürünle buluşturduk şu an ve ilerisi içinde stoklarımız tamdır.

Marketlerimizde özellikle hijyene çok dikkat ederek hem çalışanlarımızın hem müşterilerimizin sağlığını maksimum seviyede koruduk ve korumaya devam ediyoruz.  Perakende sektöründede yeni normal diye bir tabir oluştu artık hem çalışanlar, hem işleyiş hem de tüketici için düzenlemeler ve değişiklikler var.

% 860 Artışla Rekor Kolonyanın



2019’un ilk çeyreğinde Türkiye’nin toplam tüketim harcamaları 1 trilyon 61 milyon TL bunun %35 ini perakende harcamaları oluşturuyor. Ayrıca tüm sektörlerin toplam cirosu olan 350 milyar TL içinde perakendenin payı %12. Perakende sektöründe toplam çalışan sayısı 2 milyon 720 bin kişi.

Tüketici satınalma alışkanlıklarında önemli değişimler var. Özellikle Mart -Nisan arasında evde yemek yapma oranında % 80’e yakın bir artış var. Ayrıca toplam sepet içinde %40 a yakın gıda, temel ihtiyaç ve temizlik malzemesi alımında artış oldu. Temel gıda ürünlerinde %50, kişisel bakım ve ev temizlik ürünlerinin satınalınmasında %40 artış oldu. Kişisel bakım ürünleri içinde ise %860 artış ile rekor kolonyanın.  Ayrıca mayada  % 430, makarnada %53 lük bir artış oldu.

25 Milyar Tl Ciro

İstanbul PERDER olarak 41 üyemiz ve markamız var. Toplam 30bin çalışanımız, 1716 satış noktamız ve 1 milyon metrekarelik satış alanımız ile halkımıza hizmet ediyoruz. Cirosal büyüklüğümüz ise 25 Milyar TL.


Yeni Alışverişçi Ve Yeni Perakendeci

Yeni alışverişçi ve yeni perakendeci diye iki ayrı kavram gelişti. Yeni alışverişçi daha bilinçli, evinde daha fazla zaman geçiren ve hayatın kıymetini bilen ayrıca hijyen odaklı ve bilinçli beslenen kişi . Yeni perakendeci ise hijyen konusunda çok daha hassas, müşterilerinin ihtiyaçlarını maksimum önlemlerle karşılayan, tüketim alışkanlıklarına ayak uyduran ve kendini uzmanlaşarak geliştiren kişi ve sistemler. Yeni tüketici gerçekten eskiye göre daha bilinçli bunu açık ürünlere olan talebin düşmesinden söyleyebilirim.


Fiyatı en çok artan ürünler sarımsak, zencefil , kağıt grubu ürünler ile kolonya. Bunlar haricinde yüksek oranda artış olan bir ürün olmadığını söyleyebilirim. Satış yöntemlerinde online alışveriş’e kayma var  online satışlar 5 kat arttı.

Alışkanlıkların Değişmesi Sepet Ortalamalarını Arttırdı


2019’un Mart ayına göre %50 ye yakın ciro artışımız oldu. Genel sepet ortalaması 30-35 TL bandında giderken 60-65 TL ortalamasına geldi. Ancak bu artış fiyat artışlarından ziyade satınalma alışkanlıklarındaki değişimlerden. Ev halkından 2-3 kişi alışverişi birden fazla noktadan yaparken şimdi tek kişi tek noktadan hızlıca alışverişini yapıp çıkıyor. Ayrıca alınan ürün adedi arttı.


Yanlış Haberler Sektörü Yaralıyor

Tarlada 1 lira markette 7 lira gibi söylemlerle marketler zan altında bırakılıyor. Çok kar etmek ya da çok fahiş fiyatlarla ürün satmak gibi asılsız söylemler sektörümüze zarar veriyor. Her ürünün çeşidi ve kalitesi  ayrı. Tarlada 1 TL olan salçalık domates ile çeri domates arasında hem kalite hem fiyat farkı var. Perakendeci fiyatı belirleyen merci değildir, perakendeci karını koyarak alıp satandır. Fahiş oranlarda kar koyan ne sektörde ne pazarda barınabilir ayrıca tüketicide talep etmez.

Tarım Bakanlığının Uygulamalarını Önemsiyoruz


Taklit tağşiş listeleri açıklanır açıklanmaz hemen üyelerimize bilgi gönderiyor ve gerekli kontrollerin yapılması konusunda ikaz ediyoruz.  Bu konu bizim için çok önemli Tarım Bakanlığı’nın bu uygulamalarını çok önemsiyor ve destekliyoruz.

yilmazparlar@yahoo.com

16 Mart 2020 Pazartesi

EGD-Enerjini Güneşten Al, Çevreni Temiz Tut-Yılmaz Parlar

Güneşe Yatırım Gezegeni Kurtarır


Enerji tüketimi insanlığın varlığı için bir ön koşuldur. İnsanların ihtiyaçlarını karşılamak, süreyi artırmak ve yaşam koşullarını iyileştirmek için tüketim için mevcut enerjinin bulunması her zaman gerekli olmuştur. Medeniyet tarihi, enerjiyi dönüştürmek, yeni kaynaklarına hakim olmak ve nihayetinde enerji tüketimini arttırmak için yeni yöntemlerin buluş tarihidir. 

Güneş enerjisine geçiş enerji maliyetlerinde kilitlenen enerji üretiminin en iyi yoludur. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü MIT fizik profesörüne göre;  Güneş, dünyanın en bol enerji kaynağıdır ve saniyede 173.000 terawat (trilyon watt) güneş enerjisi üretmektedir. Bu, dünyanın toplam birleşik enerji kullanımının 10.000 katından fazladır ve tekrar tekrar kullanılabilir.  Bu enerji tamamen yenilenebilir. 
Başkanlığını Celal Toprak’ın yaptığı Ekonomi Gazetecileri Derneği EGD Medya üzerine düşen görevle Güneş enerjisi yatırımına dikkat çekmek farkındalık yaratmak adına, yıllardır sürdürdüğü ısınma kurultayı çalışmaların paralelinde  “Enerjini Güneşten Al, Çevreni Temiz Tut” Başlıklı panel gerçekleştirdi.

Solar İstanbul Güneş Enerjisi, Enerji Depolama, Elektrikli Ulaşım ve Dijitalleşme Fuarı ve Konferansı kapsamında 12 Mart 2020 Perşembe günü İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen panelin moderatörlüğünü Ekonomi Gazetecileri Derneği Yönetim kurul Başkanı Celal Toprak üstlendi. 

GENSED Güneş Enerjisi Sanayicileri Derneği Başkanı Halil Demirdağ, Shura Enerji Dönüşümü Merkezi/ Enerji Sistem Analisti Hasan Aksoy Ekonomist Dergisi Haber Müdürü Talip Yılmaz, Sabah gazetesi enerji editörü Barış Ergin’in panelist olduğu EGD Kurultayına çok sayıda Enerji örgüt temsilcileri, Fuar Katılımcı firma sahipleri, Akademisyenler ve ekonomi yazarlar katıldılar.

Oldukca Hiperaktif geçen verimli toplantıda, EGD Başkanı Celal Toprak Güneş enerjisinin sera gazı ve CO2 emisyonlarını azaltacağını, temiz çevre için yenilebilir enerji Solar sistemin faydalarını ana maddeler altında sıraladıkdan sonra, her zaman kendi elektriğimizi,  yapabileceğimizi, bu da yerel şebekeden enerji satın almak zorunda olmayacağımızı vurguladı. Güneş enerjisi kurmak daha temiz ve teknoloji artıkca daha az maliyetle yatırımların artacağının altını çizdi.






GENSED Başkanı Halil Demirdağ “Güneşe yatırımın çevreye ve cari açığa iyilik olabileceğini dile getirdi. Sabah gazetesi enerji editörü Barış Ergin rakamsal olarak belirdiği çeşitli enerji birimlerin güneş enerjisine olan yatırımın gelindiği noktayı slaytlarla sunumunu gerçekleştirdi
Ekonomist Dergisi Haber Müdürü Talip Yılmaz güneşe yatırımın finansmanı konusunda bilgilerini sundu. Shura Enerji Dönüşümü Merkezi/ Enerji Sistem Analisti Hasan Aksoy Enerji depolama ile ilgili sistemleri hakkında bilgileri paylaştı.




Toplantıda soru cevap kısmında; Antalya’da Şubat 2020’de  gerçekleştirilen Enerji Fuarını organize eden ANFAŞ Yönetim Kurul Başkanı Ali Bıdı Almanya örneklemeleri ile katkıda bulundu.






EGD’nin yatırıma dikkat çekmek istediği yenilebilir enerjilerden Solar sistemin ana madde faydalarına göz atdığımızda;  Güneş su kirliliğini azatlığını görürüz. Güneşin en büyük çevresel avantajlarından biridir.  Güneş enerjisiyle, yerel su kaynakları için neredeyse hiçbir risk yoktur ve bunların çalışması tarım, içme sistemleri ve diğer hayati su ihtiyaçları ile rekabet ederek yerel tedarikleri zorlamaz.


Güneş enerji sonlu kaynaklar üzerindeki baskıyı azaltır fosil yakıtlar kirli ve tamamen yenilenemez. Bir noktada, basitçe yok olacaklar ya da onları bulma ve çıkarma maliyeti, Nüfusumuz için çok pahalı olacak. Güneşe yönelirsek, azalan kaynakların gerçekliğine karşı korunmanın en iyi yoludur.




Aynı zamanda gezegeni kurtarmak ve değişimi korumak olacakdır. Aslında, aktif olduğu andan itibaren maddi tasarruf sağlarken çevre üzerinde anında ve ölçülebilir bir etkisi olacak
Atmosferi oksijen tüketimi, gaz emisyonları, nem ve partikül madde, hidrosferi su tüketimi, yapay rezervuarların oluşturulması, kirli ve ısıtılmış suyun deşarjı, sıvı atık) ve litosferi fosil yakıtların tüketimi, peyzaj değişiklikleri, toksik emisyonlar etkiler.




Güneş panelleri susuz enerji ya da ekosistem üzerinde olumsuz bir etki yaratır.
Güneş aynı zamanda fosil yakıtlar gibi yenilenemeyen enerji kaynaklarına bağımlılığımızı azaltmamıza yardımcı olabilir.  Her şeyden önce, yenilenemeyen bu enerji kaynakları hava kalitemizi olumsuz yönde etkileyen birçok kirletici yaratır. İkincisi, sonunda tükeneceklerdir.  Yenilenebilir enerjiye geçişi ne kadar erken ve tam olarak yaparsak, hem çevre hem de türümüz için daha iyi olur.

yilmazparlar@yahoo.com

1 Mart 2020 Pazar

Antalya Enerji Bayramı-Yılmaz Parlar

Antalya Enerji Bayramı

27-29 Şubat 2020 tarihleri arasında ANFAŞ Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşen, ENEREX Antalya Enerji Verimliliği ve Dönüşümü Fuarında , ANFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bıdı yaptığı konuşmasında Antalya’da yapılan ilk Enerex Enerji fuarı ve zirvesi için; Antalya’nın Enerji bayramı olduğunu, kenti Uluslar arası düzeyde enerji verimliliği üssü konumuna taşıyacağını söyledi.




Fuar, 27 Şubat 2020 Perşembe günü, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve şehitlere saygı duruşu sonrası İstiklal marşıyla başladı.


Açılışda, Enerji Verimliliği ve Yönetimi Derneği Yönetim Kurulu (EYODER) Üyesi Tevfik Sporcu, Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Yönetim Kurulu Başkanı Ülkay Atmaca , Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Bahar, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ve Antalya Valisi Münir Karaloğlu protokol konuşması yaptılar.





ANFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bıdı, yaptığı ve yapacağı enerji fuarlarla, yenilenebilir enerji kaynaklı yerli enerji üretiminin yapılmasına ilham veren, Antalya’nın enerji verimliliğinin sağlanmasına öncülük eden konumunda kenti enerji verimliliği üssü taşıyacağının altını kalın çizdi. 10 Binden fazla yerli yabancı ziyaretci geleceğini umduğunu katılımcı firmaların 150 dan fazla markalarını tanıtma fırsatı yakaldıklarını söyledi.

Enerji Verimliliği ve Yönetimi Derneği (EYODER) Yönetim Kurulu Üyesi Tevfik Sporcu, otel giderlerin başını enerji çekdiğini fuar özelliği gereği enerjide verimlilik yaratmaya yönelik konseptiyle çok yerinde olmasını dile getirdi.




POYD Yönetim Kurulu Başkanı Ülkay Atmaca  enerji maliyetlerinin düşürülmesi için, tüm turizm sektörü profesyonellerinin, ENEREX Enerji fuara gelmelerin şart olduğunu söyledi.

BAİB Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Bahar, yeni trendlerden biri olan enerjinin tedariği, dağıtımı, depolanması, iyi planlanması, yönetilmesine dikkat çekdi.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Antalya’nın turizm kenti olduğu kadar, aynı endüstriye paralel gıda endüstride kullanılan enerjinin temiz olması bu konuda top yekün müşterek hareket edilmesinin önemini vurguladı. Yaptıkları atıklardan sağlanan enerjileri örnekledi. ÇED Çevresel etkilerin değerlendirilmesi açısından analiz edilmesinin gereğini açıkladı. Bu anlamda yararlı bir fuar olduğunu dile getirdi.





Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Geçmiş yıllarda Başbakanlıkda ki görevi esnasında rüzgar ve güneş enerjilerin yapımın yasak olduğu dönemlerden sonra 2003 yılından itibaren ruhsatlar verildiğini açıkladı.


HES’lerde çok iyi olan ülkemin  GES ve RES konusunda da çok mesafe kat ettiğini,  değerlendirilmemiş çok fazla kaynağımızın  olduğunu, ENEREX Antalya fuarını,önemli ve değerli bulduğunu ifade etdi.


Kurdele kesimiyle fuar alanı ziyaret edildi. Firma yetkililerinden bilgi alındı. Başkanlığını Celal Torak’ın yaptığı Ekonomi Gazeteciler Derneği EGD gazetecileride fuara destek vererek, Başkan Celal Toprak’ın önderliğinde fuar alanını gezdiler. Röportajlar gerçekleştirdiler.


yilmazparlar@yahoo.com


20 Şubat 2020 Perşembe

Biyosötik Teknoloji transferi-Mas İlaç Yatırım A.Ş.-Zada Pharmaceuticals-Yılmaz Parlar

İlaç Mucitlerinden Harikalar
Bilgi ihraç ediyoruz.
İnsanlık sizi unutmayacak-Ülke sizden gurur duyacak
Biyosötik Teknoloji transferiyle, akademik çalışmalarını toplum için insanlık için en faydalı ürünlere dönüştüren hizmetiniz ve geliştirme önceliği verdiginiz dünyada en çok sayıdaki kanser ve şeker hastalığı alanlar üzerine olması hasta ve yakınlarını sevindireceği gibi parlak fikirleriniz ülke ekonomik kalkınmasına katkı sağlıyacakdır.



Spektral Holding iştirakı olan Mas İlaç Yatırım A.Ş. ve Balkanların Ar-Ge hususunda en önde gelen firmalarından Zada Pharmaceuticals arasında bir manti-karsinojenik, iki-antidiyabetik, bir antiviral, bir anti-enflamatuar ve bir pro-somatropik formulasyon içeren patent portfolyosunun lisans sözleşmeleri imzalandı.


Mucitleri Erdal Can Alkoçlar ve Metehan Yeşil in olduğu, Mas İlaç Yatırım A.Ş. 130 ilaç patentinin inhisari lisans haklarına sahip. Zada Pharmaceuticals ile geliştirme önceliği verdiği alanlar kanser ve şeker hastalığı üzerine olduğunu belirten firma yetkilileri ilk faz ilaçların raflarda yerini bulmasından sonra hedeflenen alan akut viral ve bakteriyel enfeksiyonlar olarak belirlendiğini söylediler.


Spektral Holding Yönetim kurul başkanı ve CEO’su Göksel Gürsoy ile ofislerinde konu ile bilgi aldık.


İki Müslüman ülke arasındaki ilk biyosötik teknoloji transferi olan bu lisans devirleri sayesinde 6 patentin koruduğu 32 bileşenden elde edilecek 24 ilaç ruhsatı 2 ay içinde onaylanıp ürünlerin ilk 10 tanesinin 3 ay içinde önce Bosna da sonra Benelüks ülkeleri ve Batı Avrupa genelinde piyasaya sürülecektir.


Şubat 2020 İstanbul Ticaret Odası Meclis Toplantısında, Çin’de çıkan virüs nedeniyle ekonomiye olumsuz etkilerinin konuşulması üzerine İTO İlaç ve Tıbı cihazlar Komite 8’den Veysi Cengiz Balçık, Türkiye’ye maske satan Çin firmaların, Türkiye’den maske alımından söz etdi. Çin’in agresif rekabetinden dolayı kapanan fabrikalarımız özellikle ilaç sektöründe olan firmaların zarar etselerde, Devlet himayesinde varlığını sürdürmelerini ve kötü günlerde ürünlere ihtiyaç olduğunu söylemesi ve kendi kendine yetinen ilaç ihtiyacında dış ülkelere mecbur olmıyan her türlü ilacın yerli olarak üretilmesi arzu edildiğinde, 130 ilaç patentinin inhisari lisans haklarına sahip Spektral Holding iştiraklarından Mas İlaç Yatırım A.Ş.’ye takdir ikiye katlanıyor.


Spektral Holding Yönetim Kurul Başkanı Erdal Can Alkoçlar ve CEO’su Göksel Gürsoy, Özellikle Müslüman ülkelerin ilaç teknolojisi ve biyosötik Ar-Ge konusunda bağımsızlıgı için tam kapasite çalıştıklarını,Türkiye nin bu konuda gerek beyin potansiyeli gerekse kollektif organizasyon kabiliyeti bakımından rahatlıkla doğal liderliğini üstlenecek bir ülke olduguna inandıklarını ve cok kısa sürede benzeri Ar-Ge işbirlikleriyle bu güzel başlangıcı taçlandırmak istediklerini belirttiler.


Mucit Spektral Holding Yönetim kurul başkanı Erdal Can Alkoçlar’a kanser oluşumu hakkında nedenleri sorduğumuzda;  Alkoçlar “Kansere, genlerde biriken hasar neden olur.  Bu gibi değişiklikler, genetik meyile bağlı olarak veya kansere neden olan bir maddeye maruz kalma nedeniyle olabilir. Kansere neden olan maddelere kanserojen denir.  Bir kanserojen, tütün dumanındaki belirli moleküller gibi kimyasal bir madde olabilir.  Kanserin nedeni çevresel ajanlar, viral veya genetik faktörler olabilir. Bununla birlikte, kanser vakalarının çoğunda hastalığı tek bir nedene bağlayamayacağımıza dikkat etmeliyiz. Kanser risk faktörleri kabaca; yaş, cinsiyet, kalıtsal genetik bozukluklar ve cilt tipi gibi biyolojik veya endojen faktörler çevresel olarak, örneğin radon ve UV radyasyonuna ve ince partiküllü maddelere maruz kalma birçok kimyasal, radyoaktif madde ve asbest gibi kanserojenler dahil olmak üzere mesleki risk faktörleri yaşam tarzıyla ilgili faktörler sıralanabilir. Kansere neden olan yaşam tarzıyla ilgili faktörler şunlardır: Sigara, alkol, Güneş ışığında UV radyasyonu nitritler ve mangalda üretilen gıdalarla üretilen poli aromatik hidrokarbonlar gibi gıda ile ilgili bazı faktörler.” Şeklinde özetledi.


Yaşam ortamları sorumuz üzerine; Alkoçlar, biraz daha teknik bilgiler verdi. “Asbest lifleri, katran ve zift polinükleer hidrokarbonlar örneğin, benzopiren Bazı metal bileşikleri Bazı plastik kimyasallar örneğin Vinil klorür Bakteriler ve virüsler kansere neden olabilir:, Helicobacter pylori gastrit yapan H. pylori HBV, HCV hepatite neden olan hepatit virüsleri HPV insan papilloma virüsü, değişikliğe neden olan papilloma virüsü, örnek Servikal hücreler EBV Epstein-Barr virüsü, boğaz lenfoidinin iltihabına neden olan herpes virüsü. Radyasyon kansere neden olabilir: iyonlaştırıcı radyasyon (örneğin, X-ışını radyasyonu, toprak radonu iyonize olmayan radyasyon, güneşin ultraviyole radyasyonu. Bazı ilaçlar kanser riskini artırabilir: Bazı antineoplastik ajanlar, bazı hormonlar bağışıklık yetmezliğine neden olan ilaçlar. Meme kanserinin yüzde 5-10'unda genetik yatkınlık, hastalığın ortaya çıkmasında önemli rol oynamaktadır. Özüne bakıldığında tüm kanserlerin oluş sebeplerinden bağımsız olarak vucut tarafından baskılanamama nedenleridir.


Vucut tarafından baskılanamama nedenlerini soruyoruz; “Üç başlık altında toplanabilir; Pro-apoptopik enzim ekspresyon defektleri; İmmün sistem işlev ve ekspresyon defektleri ve insulin direncinin tetikledigi kronik hiperinsulinemi” Çok detaylı teknik bilgileri verdi. Ancak sektör içinde ve konuyla ilgili olanların anlıyabileceği çok teknik bilgileri içerdiğinden yazmak istemedik.


İlacın basitce özelliği; Metabolik ve parakrinal kanser tetikleyici unsurlarla eşzamanlı mücadele edici nitelikte formule edilmiş formulasyonu, hem konvansiyonel kemoterapinin anti-karsinojenik etkisine katkıda bulunmakta hem de kemoterapinin saç dökülmesi iştah ve kilo kaybı kronik agrılar ve nöropati gibi olumsuz yan etkilerini minimize etme amacı taşıdığı bilgisini aldık.


Masa üzrinde bulunan Kıbrıs ve Türk bayrak flaması dikkatimizi çekdi. Kıbrıs’a da yatırım yapacaklarını söyledi.


yilmazparlar@yahoo.com

20 Ocak 2020 Pazartesi

ANFAŞ Hotel Equipment – 31.Uluslararası Konaklama – 27. Gıda ve İçecek İhtisas Fuarı-Yılmaz Parlar

 Dünya Fuar Merkezi

Yerli ve Yenilikçi Ürünlerin yer aldığı 31.Hotel Equipment ve 27.Food Product Fuar programında yer alan panellerden birinde ANFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bıdı, “Hedefimiz Antalya’yı Dünya Fuar Merkezi yapmak” dedi




Antalya Fuarcılık İşletme ve Yatırım A.Ş. tarafından organize edilen ANFAŞ Hotel Equipment – 31.Uluslararası Konaklama ve Ağırlama Ekipmanları İhtisas Fuarı ile ANFAŞ Food Product – 27.Uluslararası Gıda ve İçecek İhtisas Fuarı eş zamanlı olarak Antalya Expo Center’da kapılarını açtı.




15-18 Ocak 2020 tarihlerinde gerçekleşen Antalya Vali Yardımcısı Yalçın Sezgin ve  Antalya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Büşra Özdemir’in açılış töreninde bulunduğu  ve mazereti nedeniyle bir gün sonra Antalya Valisi Münir Karaloğlu’nun ziyaret ettiği,  Anfaş Hotel Equipment ve Anfaş Food Product Fuarlarına  600 katılımcı 3 bin 700’ün üzerinde markasını sergiledi. Yaklaşık 70 ülkeden 50 binin üzerinde profesyonel ziyaretçi ağırlandı.




Yüzde 100 Elektrikli, Yeni Nesil Hizmet Aracı Tasarım Ödüllü   Bursa’nın Nilüfer ilçesine bağlı Hasanağa Organize Sanayi Bölgesi’nde üretilen, TRAGGER standını ziyaret eden Antalya Vali Yardımcısı Yalçın Sezgin, Antalya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Büşra Özdemir, Bilim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, Antalya Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Ali Bahar araçları yakından inceledi.




20 yılı aşkın mühendislik ve tasarım deneyimi sonrasında üretilen, Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri’nde İyi Tasarım Ödülü’nü almaya hak kazanan ve Transfer Serisinde yer alan T-Car ile birlikte, geçen yıl aynı ödüle hak kazanan Pro Serisi ürünlerinden QD modelin de bulunduğu araca açılış günden sonra ziyaret eden Antalya Valisi Münir Karaloğlu ilgi gösterdi. Anfaş Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bıdı ve Anfaş Genel Müdür Yardımcısı Münevver Duran ile Görüntü verdiler.




Vali Münir Karaloğlu Anfaş Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bıdı’nın sahibi olduğu Soya Fasülyesi Proteini ve Vegan Yiyecekler standı Beniye firmasını ziyaret etti. Veganların ve vejetaryenlerin tercih ettiği gıdaları tadarak beğendi. ANFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bıdı, Vali Münir Karaloğlu’na B2B görüşmeleri sayesinde her iki fuarda toplam 3,5 milyar dolarlık ticaret hacmi bekliyoruz dedi.


Vali Karaloğlu, Anfaş Food Product kapsamında Türkiye Aşçılar Federasyonu (TAFED)- Antalya Gastronomi Eğitimcileri Birliği’nde sosyal sorumluluk projesi olarak gerçekleştirilen “Patronlar Yarışıyor” yarışmasının başlangıcını yaptı. TAFED Başkanı Zeki Açıköz, TAFED, AGEB, ANFAŞ işbirliğiyle eşsiz Anadolu Mutfak kültürünü gelecek nesillere tutkuyla aktarmayı hedefleyen Yaşasın Anadolu projesi anısına Vali Münir Karaloğlu’na plaket takdim etti.


yilmazparlar@yahoo.com

10 Temmuz 2019 Çarşamba

ViaPort Marina-Korsan adası-Aslan Park-Timsah park-ViaSea Akvaryum-


Ekonomik Fenomen ViaPort


Sosyo-kültürel, ekonomik bir fenomen olan turizmin eğlence parklar  olgusu, halkın hareketliliğini ifade eder.


Ekonomik bir fenomen olarak VIAPORT marina bünyesindeki modern turizmin yenilikci yüzü eğitsel eğlenceli üniteleriyle, Korsan adası, TemaParkı, ViaSea Parkı, Aslanpark, ViaSea Akvaryum’un tur operatörlüğünü yapan MK Travel Yönetim Kurul Başkanı Muammer Kaya ile Sultanahmet’deki ofisinde, turizm endüstrisinin ülke ekonomisi ve sosyo-kültürel alan üzerindeki etkisi hakkında söyleşi gerçekleştiriyoruz.




MK Travel Başkanı Muammer Kaya anlaşma sağladıkları ziyaretci sayısının en az on misli hedefi geçeceğini Tuzla VIAPORT marinada bulunan parkların yerli yabancı ziyaretcilerle çok ilgi gördüğünü söyleyerek, turizmin ekonomi üzerindeki pay büyüklüğünün genel bir yapısını değerlendiriyor.


“Turizm, bazı ülkelerdeki gelirin ana bileşenlerinden biri olan ekonomisinin ve küresel işbirliğinin gelişmesini etkileyen, çok yönlü bir ekonomidir. En önemli döviz kazanç kaynağı, ödemeler dengesinin büyümesini teşvik eden bir faktör olup endüstriyel bir yapıya sahiptir. Yeni işler yaratır ve genellikle yeni alanların gelişiminde öncüdür ve ulusal ekonominin hızlandırılmış gelişimi için bir katalizördür. Ulusal gelirin turizm konusunda uzmanlaşmış ülkeler lehine yeniden dağıtılması için bir mekanizma olarak hareket eder. Milli gelirin artışı, istihdam ve yerel altyapının geliştirilmesi ve yerel halkın yaşam standartlarının artmasının bir çarpanıdır.




Yüksek düzeyde verimlilik ve hızlı yatırım getirisi ile karakterize edilen, doğanın ve kültürel mirasın korunmasında etkili bir araç olarak hareket eder.  Çünkü kaynak tabanının temelini oluşturan bu unsurlar, ekonominin ve insan faaliyetlerinin hemen hemen tüm sektörleriyle uyumludur. İnsanların rekreasyon ortamındaki potansiyel farkını yaratan farklılıkları ve belirsizlikleridir, bu da insanların ihtiyaçlarını ve yerlerini değiştirmelerini sağlar.”şeklinde özetliyor.


“İşte bu nedenle ViaPort Marina’daki sunulan farklı etkinliklerin  Yeni bir pazarlara açılımını sağlamak  adına inancımızdan karşılıklı tercihli tur operatörlüğünü üstlendik. 

ViaPort bünyesindeki parklar, turizm etkinlikleri, müşteri sadakatini arttırır. Turizm etkinlik yönetimi, düzenli müşterilerin sadakatini arttırır. Bu nedenle müşteriler başka seçenekleri aramak yerine genellikle ziyaret ettikleri tesise veya yere bağlı kalmayı tercih ederler.

Etkinlikler turizm hedefleri


Etkinliklerin temel turizm hedefi, kentsel yenilemenin katalizörü olarak hizmet etmek için daha fazla turist çekmek ve genel mekana katkıda bulunan pozitif bir hedef imajı oluşturmak için hedefin altyapı ve turizm kapasitesini arttırmaktır”. 


Ofisdeki söyleşi sonrasında, ertesi gün İstanbul Tuzla’da  bulunan ViaPort Marina bünyesindeki Korsan Adası, Tema Parkı ikinci kez ziyaret ediyoruz. 



Korsan Eğlence adası aynı zamanda hayvanları ve dünya vahşi harikalarını korumak için konuklara ilham veren ve ilham veren deneyimleri sunan lider bir tema parkı ve cazibe eğlence merkezi 


Bölgesel tema parklarından oluşturulan portföyde, unutulmaz deneyimler sunan güçlü bir eğlence çekiciliğe sahip. Eşsiz hayvan koleksiyon sergiliyor ve farklı çeşitli gösteriler bulunuyor. 




ViaPort Marina tüm markaların mağazaların bulunduğu AVM caddesi İstanbul’un en çok zevkle dolaşılabilen kısımlarından. Dünyanın her yerinden gelen mutfaklar mevcut, farklı kültürlerin tadına bakmak mümkün, Alaçatı sokak restaurantlar, Akdeniz karakteristiğini tüm ayrınlarıyla yansıtıyor.


Tema parkı çocukların, yetişkinlerin ve adrenalin tutkunların gözde yeri.


57 saniye süren, 2,5 saniyede 115 km hıza ulaşan, 55 metreden serbest düşüş hissini yaşatan, Dünya’nın en heyecan veren roller coasterlarından biri sayılan fenomen Red Fire ve  kontrollü olarak adrenaline doyururan, 70 km hıza ulaşan Nautılus aile treni başda olmak üzere pek çok adrenalin ünitesi olan parkda ayrıca daha eğlenceli heyecansız çocuklara ve yetişkinlere yönelik tercihli tesisler mevcut. Sinema ve Game Center ve pek çok hizmet sunan alanları ziyaret için tam gün yetmez.

Sea Akvaryum ve Timsah Park



Sea Akvaryum, büyüleyici huzur veren, tuzlu su ve tatlı su balıklarının karışımına ev sahipliği yapmaktadır. Güzel akvaryumları keşfedin, besleyin ve çok daha fazlasını yapın. Fauna- Flora akvaryumda çeşitli balık koleksiyonunda, balıkların dünyasıyla okyanusların, denizlerin, nehirlerin derinliklerine dalın. Doğaya dayalı turizmin mercan resiflerin güzelliklerini görün. Bu deniz canlılarının tüm isimlerini incelemek bile çok zaman alıcı, binlerce türü çok şaşırtıcı. Her akvaryum tür balıkları su ve bitki örtüsü orijinal yerinden gelme. Vahşi deniz balıkları köpek balıkları akvaryum tünelde başınızın üzerinde


Akvaryumda ayrıca timsahda sergileniyor


Genel olarak dalgıçlar suyun berrak olduğu, sıcak havaların ve deniz yaşamının bol olduğu yerler ararlar ve genellikle mercan resifleri olan bölgeleri ziyaret etmeyi seçerler. Çünkü renkli ve yoğun yaşamları vardır ve birçok balık türüne barınak sağlarlar. İşte Dalgıç gibi tüm dünya okyanusları, dünya denizleri ayaklarınızın altında. Aynı zamanda öğrenciler için iyi bir eğitici bilgiler içeren ortam.


Aslan park



Nesli tükenmekte olan türler dahil egzotik vahşi yırtıcı, şaşırtıcı, harika hayvanlar aslan- kaplan faunası ve doğal ortam dekorlu florası en ince ayrıntısıyla bu  gelişmiş parkda. Vahşi yaşamı doyasıya gözlemliyorsunuz. Hayran bırakan vahşi hayatı izlerken bakıcılarıyla konuşarak, hayvancılık, davranış yönetimi, veterinerlik bakımı ve hayvan refahı alanlarında  bilgilerinizi derinleştirin. Aslan Park ViaPort Marina’nın gözde mekanlardan, gerçekten pastoral bir destinasyon, cazibe merkezlerdan biri

Dünya saylı beyaz aslan türün ikisi Aslanparkda mevcut. Günde çok az, belirli ziyaretci sayı nisbetinde ( Anlaşma imzalayarak), Bengal kaplanı ve Beyaz Aslan yavrusunu kafesinde ziyaret edebilir ve sevebilirsiniz

MK Travel acentadan alınan biletlerle günde farklı saatlerde, üç sefer, Taksim’den hareket eden kara transferi ve Yeni kapı!dan her gün saat 11 00 de hareket eden İDO deniz otobüsü ile Tuzla’ya  ücretsiz gidebiliyorsunuz.


yilmazparlar@yahoo.com

7 Mayıs 2019 Salı

Bursa 2. Gıda fuarı-Fuara Katılan Mutlu-Yılmaz parlar


Fuara Katılan Mutlu 

Gıdaya olan ilgi, giderek artmakta, sonuçta yoğun ilgi gören yeni bir trend olarak gıda turizmini yeni küresel eğilime dönüştürmektedir. Gıda Turizmi Hedef Pazarlamayı Teşvik Etmeye Yardımcı Olur. İçerik stratejisi ve geliştirmeye odaklanan fuarlarda bir dizi pazarlama eğilimiyle birlikde birebir görüşmeyle ticaretde daha fayda sağlanıyor..  


Yönetim kurul Başkanlığını Hasan Eker’in yaptığı, Network Fuarcılık tarafından Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde 2-4 Mayıs 2019 tarihleri arasında düzenlenen Bursa 2. Gıda fuara katılan firmalar sergiledikleri inovatif ürünlerin ilgi görmesinden alıcı bulmasından memnuniyetlerini bildirdiler.

Yaygın turizmden farklı olarak, yemek turizmi mutfak deneyimine odaklanır. Yemek pişirme seansları düzenleyen Aşcılar Federasyona bağlı ünlü şeflerin birbirinden lezzetli yemek yapmaları mutfağın doğduğu yerde otantik  deneyimle ürünü, malzemenin önemini daha da öne çıkarıyor.  



Bursa Aşçılar Derneği meslekde edindikleri 
bilgileri, yemek kültürünün sadece ‘karın doyurmak’ olmadığını, yemeğin ‘aşk ve sanat’ ile süsleyerek ‘zevk’ haline nasıl dönüşebileceğini göstermek ve bunu yeni nesillere aktarmak olduğunu söylüyorlar.


   
5 yıl üst üste ödül alan Beyzade Zeytinyağı
Beyzade Zeytinyağı ve Kaleli Gurme standına tüm protokol ziyaretde bulundu temsilci Fatih Demir  “Ülke ekonomisine katkıda bulunmak ve müşterilerimize katkısız doğal ürünleri ulaştırmayı kendimize hedef edindik. Beyzade markamız adı  altında üretimini gerçekleştirdiğimiz soğuk sıkım zeytinyağlarımızla Amerika, Çin, Rusya gibi bir çok ülkeye  ihracatlar gerçekleştirmekteyiz ve 5 yıl üst üste ödül alan Bursa'daki tek zeytinyağı firmasıyız.” Bilgileri paylaştı.

Zeytinyağı pazarını sorduğumuzda;  “Dünya üzerinde İspanya, İtalya, Yunanistan gibi ülkelerin yağları tanınmakta ve yaklaşık olarak 84 Milyar TL gibi bir pazar büyüklüğü bulunmaktadır” cevabı alıyoruz.

Ayrıca diğer ürünler için “Kaleli Gurme adı altında açmış olduğumuz mağazamızda yaklaşık 450 çeşit ürün bulundurmakta ve online olarak tüm Türkiye'ye satış yapmaktayız. Meyve sebze gibi ürünleri anlık olarak Tuzpazarı esnafından diğer katkısız ürünleri ise 100'ün üzerinde firmadan temin ederek esnaf ve ülke ekonomisine katkıda bulunmaktayız.” Sözleriyle Protokolun takdirini alıyor.



Faruk saraç Tasarım Yüksek Okul standında Öğretim görevlisinden aldığımız bilgiler ise “Okulun Aşçılık (Gastronomi)  otel, lokanta, yemek fabrikası, fast-food, pastane vb. yerlerde yiyecek-içecek hazırlayan ve sunumunu sağlayan, koku ve tat alma duyusu gelişmiş, çabuk ve düzenli çalışabilen, dikkatli ve titiz, sorumluluk duygusu yüksek, hijyen ve sağlık konularına dikkat eden, yurt içi ve yurt dışı yiyecek içecek işletmelerinde aranan insan gücü yetiştirmeyi amaçlamaktadır.” Amaçlarını belirlediler.

Faruk Saraç yüksek okulunda gıda ilgili kazanımları şu şekilde sıraladılar; “Aşçılık mesleğinin temel kavramlarını ve kuramlarını anlama becerisini kazanır. Menü planlama, pişirme yöntemleri, dünya mutfakları, yöresel mutfaklar gibi çeşitli konularda bilgi ve yöntem sahibi olma ve bu bilgi ve yöntemleri mesleki gelişime yönelik kullanabilir. Turizm sektörü hakkında genel bilgi sahibi olur ve bu bilgileri çalışma hayatında kullanır. Aşçılık mesleğinin temel kavramlarını ve kuramlarını kullanarak yiyecek-içecek sektörü ile ilgili olguları açıklama ve analiz etme becerisi kazanır.” 



Kemal Özcan standında Bölge satış ve Pazarlama Müdürü Duygu Köktaş’dan aldığımız bilgiler “ Kemal Özcan Mengen Anadolu Aşçılık Meslek lisesinden mezun oldu. İsviçre de şeker ve şekerleme üzerine eğitim aldı. Belçika da Callebout çikolata okulunu ve Paris te  Valrhona modern pastacılık okulunu birdi. Türkiye nin restaurant tatlı kategorisinde en iyi pastacısı ünvanına sahiptir. Dünyaca ünlü otellerde pasta şefi olarak çalışmıştır. 2015 yılın da ilk olarak İstanbul da Tart üretimine başlayarak hayallerine ilk adımını atmıştır. Oteller, Cateringler, Restaurant ve Cafeler ile üretim pazarına giren firmamız. Sade, tuzlu, çilekli, çikolatalı ve fıstıklı tarzda farklı lezzetleri bir araya getirerek ürün çeşitliliğini arttırmıştır. Akabinde doğduğu yer olan Bolu da yerli üretime önemli ölçüde katkı sağlayarak kruvasan danish üretim hattını kurmuştur. Bu süreç de üretim ve istihdamı arttırarak 2019 yılında 3000 metrakarelik yeni üretim alanın açılışını gerçekleştirmiştir. Bolu ve İstanbul daki üretim tesislerinde üretilen ürünlerin ülke pazarının dışında ihracatta da önemli bir Pazar payına sahip olmuştur. Yapılan ihracatlarda da yerli üretime verdiği katkılarıda önemli ölçüde artmıştır.  Ülkemize ve dünyaya kendine has lezzetleriyle ve yeni lezzetlerle katkı sağlamaya ve bu konu da öncü olmayı hedefleyerek yoluna devam etmektedir.” Şeklinde firmasını ürünlerini özetledi



La lorraine Serkan Ergin unlu mamullerin özelliği hakkında “Hamurumuzdaki tutku ve 77 senelik unlu mamuller uzmanlığımızla, gerçek tat ve kaliteyi sofranıza taşıyoruz. Çiftçilere yakın olarak her zaman en kaliteli malzemeleri seçiyoruz. Ürünlerimizdeki tazelik ve yüksek kalite işte buradan geliyor. Tüketicimize her zaman her yerde aynı görüntü, koku ve tat kalitesini sunuyoruz Türkiye’de hergün 5 milyon ekmek israf edilmekte. La Lorraine olarak Bake Off teknolojimiz sayesinde satış ve servis noktalarına donuk gelen ve sadece ihtiyaç miktarı kadar pişirilip satışa sunulan ürünlerimizle artık kaynaklı israfı önlüyoruz, Ekonomimize ve İnsanımıza Değer Katıyoruz. Başta çocuklarımız binlerce kişi yetersiz besleniyor. La Lorraine ürünleri ihtiyaç miktarı kadar pişirildiği için raf ömrünü uzatma amaçlı katkı maddeleri kullanılmıyor ve şoklayarak dondurma işlemi sayesinde besin değeri kaybolmuyor. Başta çocuklarımız binlerce kişi yetersiz besleniyor. La Lorraine ürünleri ihtiyaç miktarı kadar pişirildiği için raf ömrünü uzatma amaçlı katkı maddeleri kullanılmıyor ve şoklayarak dondurma işlemi sayesinde besin değeri kaybolmuyor.” Bilgilerini paylaşıyor.



Migros Bölge Sorumlusu Abdurrahman Çubuk “Türkiye'de organize perakendeciliğin öncüsü olan Migros, Nihai hizmet anlayışı, öncü uygulamalar, geniş ürün portföyü ve aile bütçesine uygun fiyatlandırma stratejisi ile benzersiz bir alışveriş deneyimi sunmak. Çevre dostu ve toplum odaklı operasyonel yaklaşımı ile tüm paydaşlarımız için değer yaratmak. Faaliyet gösterdiği ülkelerde perakende satış standartlarını artıran müşteri memnuniyetine yönelik bir yaklaşımla, sürdürülebilir kalite, saygı ve sektörel liderlik sağlamak.” Özet firma misyonunu açıklıyor.



Mantar reçeli 

 lk kez tanık olduğumuz reçel ile stand ilgimizi çekiyor. Sorumlusu; “Bursa'nın Gürsu ilçesine bağlı kırsal Kurtuluş Mahallesinde 20 genç girişimci tarafından kurulmuş olan Bursa Mantar Üretim ve Pazarlama Kooperatifi, toplam 3 bin 100 metrekarelik alanda istiridye mantarı üretmektedir. Kadın girişimcilerin de bulunduğu kooperatifimize ait tesislerde ayda ortalama 10 ton mantar üretimi hedeflenmektedir. Tesisimizde, her biri 100 metrekarelik 20 üretim odamız mevcuttur.




 Mantarlarımızın sağlıklı ve verimli olarak üretilmesi için her odamızda tam otomasyonlu elektronik denetim sistemi mevcuttur. Raf ömrü düşük olan istiridye mantarını farklı şekillerde değerlendirmek adına fikirlerimizi aşağıdaki ürünlere dönüştürerek fuarda uzmanlarımızın görüşlerine sunduk. Gelen olumlu geri dönüşlerin motivasyonuyla bu ürünleri pazara hazır hale getirmek için çalışmalarımıza hız vereceğiz.”  Bilgileri verdi.




TÜRKBEY Sucuklarından Sinan Şengünalp ve Rağıp Avşar özel etlerden ürettikleri şarküteri hakkında verdiği bilgiler ise “Et ve et ürünleri sektöründe 3. kuşağa aktarılan bilgi ve birikimleri kardeşler grubu çatısı altında TURKBEY markası ve ALPLER fason markası ile müşterilerine hizmet veren kuruluşumuz;

Kalite ve güvenlik standartlarına sahip,hijyenik şartlarda ve ileri teknoloji kullanarak müşteri memnuniyetini ilke edinen temel yaklaşımıyla sektöründe tercih edilen bir kuruluş olarak öne çıkmıştır.

Firmamız et ve et ürünleri ile uğraşan firmalara fason üretim hizmetide vermektedir.” Şeklindeydi

yilmazparlar@yahoo.com.